της Μαρίας Σούμπερτ Στις αρχές του 20ου αιώνα ο Σκοτσέζος συγγραφέας James Matthew Barrie εμπνεύστηκε και εισήγαγε τον χαρακτήρα του Πήτερ Παν, του αγοριού που δεν θέλει να μεγαλώσει και της Γουέντι, της κοπέλας που έγινε για τον Πήτερ Παν κάτι ανάμεσα σε μαμά και πρώτος έρωτας –και όπως θα μας πουν οι ψυχαναλυτές, το ένα δε είναι και πολύ μακριά από το άλλο. Από τότε μέχρι σήμερα ο Πήτερ Παν διασκευάστηκε όχι μόνο ως βιβλίο, αλλά και για το θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση με γνωστότερους σταθμούς την ομώνυμη ταινία της Disney το 1953 και την ταινία όπου πρωταγωνιστεί ο Ρόμπιν Ουίλιαμς το 1991. Ακολουθούν φυσικά και άλλες ταινίες όπως το Neverland (2003), Pan (2015), ενώ η Τίνκερμπελ έχει αποκτήσει ολόδική της σειρά ταινιών στο κανάλι της Disney.
Μια από τις πιο κλασικές αναφορές στον Πήτερ Παν είναι πως «δεν ήθελε να μεγαλώσει». Η άρνησή του να μείνει με τη Γουέντι και την οικογένεια Ντάρλινγκ έχει εκληφθεί ως επιλογή του μικρού αγοριού, ενώ η άρνησή του να δείξει τα συναισθήματά του –εκφράζονται συνήθως με άρνηση και υποτίμηση- τον έχει κάνει αρχηγό των χαμένων αγοριών. Ο Πήτερ Παν μας ενημερώνει στην διασκευή που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο η Caryl Hart το έσκασε από τη μητέρα του όταν εκείνη του είπε πως πρέπει να μεγαλώσει. Πήγε στη Χώρα του Ποτέ, όπου μαζί με τα Χαμένα Αγόρια, τους Ιθαγενείς και την Τάιγκερ Λίλι πολεμούν τον Κάπτεν Χουκ και τους αδίστακτους πειρατές του και ζουν περιπέτειες στη γη, τον ουρανό και τη θάλασσα. Σε αυτή τη χώρα πηγαίνει την Γουέντι και τα αδέρφια της με λίγη νεραϊδόσκονη από την Τίνκερμπελ –που καθόλου δεν τη θέλει αυτή την Γουέντι. Η πραγματικότητα θα μπλεχτεί με τη φαντασία, η καθημερινότητα με το όνειρο –αυτοί που χάθηκαν σαν μέσα στο όνειρο τη νύχτα, νύχτα θα επιστρέψουν και πάλι στο σπίτι τους. Ένα ταξίδι στην «περιπετειώδη» πλευρά της ζωής, από το οποίο τα αδέρφια Ντάρλινγκ βγήκαν αλώβητα και πήραν μαζί τους και τα χαμένα αγόρια. Μόνο ο Πήτερ Παν έμεινε εγκλωβισμένος εκεί, να μην μπορεί να επιστρέψει στην κανονική ζωή. Τι κάνει όμως τόσο ξεχωριστό τον Πήτερ Παν; Το αγόρι που τρομάζει πως πρέπει να μεγαλώσει, που δεν μπορεί να δείξει τον φόβο και την χαρά του, δεν τολμάει να δείξει την επιθυμία του για αυτό που κι εκείνος ποθεί περισσότερο –μια μητέρα. Τι μπορεί να έχει κάνει η δική του μητέρα, ώστε το αγόρι αυτό να τρόμαξε τόσο πολύ που να σφάλισε στην χαρά του κινδύνου την δική του ανασφάλεια; Ο Πήτερ Παν για πολλούς είναι ένας ήρωας που ζει τις πιο θαυμαστές περιπέτειες, πετάει και πολεμάει με πειρατές. Για εμένα είναι ο ίδιος ένα χαμένο αγόρι, που όσο και να ψάξει δεν θα βρε ποτέ τη μητέρα του –όσο κι αν την αναζητά στο πρόσωπο της Γουέντι- ούτε τον πατέρα του –ο οποίος τον απορρίπτει συνεχώς στο πρόσωπο του Κάπτεν Χουκ. Λέω πολλά και ίσως μπερδεμένα, αλλά ο Πήτερ Παν είναι από τα βιβλία που μιλούν για τις σχέσεις των παιδιών με τους γονείς, την παλινδρόμηση μπροστά στο μεγάλωμα, την ανασφάλεια και το φόβο που μεταμφιέζονται σε ριψοκινδυνότητα. Σας προτείνω λοιπόν να τον διαβάσετε. Και επειδή είναι ένα υπέροχο βιβλίο και για πιο μικρές ηλικίες, πάρτε τη διασκευή της Hart στην όμορφη και πολύ βρετανική εικονογράφηση της Sarah Warburton, και ξεφυλλίστε την μαζί με τα παιδιά σας. Ή αν νιώθουν αρκετά ριψοκίνδυνα, ας την διαβάσουν μόνα τους! ------------------------------------------------ J.M.Barrie Πίτερ Παν Διασκευή: Caryl Hart Εικονογράφηση: Sarah Warburton Μετάφραση: Μάρω Ταυρή Εκδόσεις Μεταίχμιο ISBN: 978-618-03-1587-5 Τιμή: 17,70€ Comments are closed.
|
ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ This section will not be visible in live published website. Below are your current settings: Current Number Of Columns are = 2 Expand Posts Area = Gap/Space Between Posts = 10px Blog Post Style = card Use of custom card colors instead of default colors = Blog Post Card Background Color = current color Blog Post Card Shadow Color = current color Blog Post Card Border Color = current color Publish the website and visit your blog page to see the results Archives
July 2024
|
Αλκίφρονος 3 - Κάτω Πετράλωνα
Αθήνα Τ.Κ. : 11835
[email protected]
[email protected]
www.theathinaiart.com
Όροι χρήσης: Με βάση το Ν. 2121/93 περί μη αναδημοσιεύσιμου μέρους ή όλου του κειμένου
χωρίς άδεια του υπογράφοντος