της Μαρίας Σούμπερτ Πώς διαλέγουμε τους φίλους μας; Τι μας ενεργοποιούν και με ποιο μαγικό τρόπο το ανιχνεύουμε στον αέρα πριν καν τους γνωρίσουμε; Πώς καταλήγουμε φίλοι σε μικρές ηλικίες με παιδιά τελείως διαφορετικά από εμάς; Σύμφωνα με τις θεωρίες της ψυχολογίας τα άτομα που επιλέγουμε να σχετιστούμε –φιλικά, ερωτικά, ακόμα και εργασιακά- καλύπτουν δικές μας ανάγκες και κενά –ένα εξωστρεφές παιδί είναι ο καλύτερος φίλος ενός πολύ σιωπηλού και εσωστρεφούς παιδιού, γιατί μέσα από αυτό βρίσκει τρόπους κοινωνικοποίησης και έκφρασης. Αυτό πολλές φορές ξεκινάει πολύ όμορφα και γλυκά. Προσφέρουμε με χαρά και αγάπη αυτό που χρειάζεται η σχέση για να τραφεί και να κρατήσει, όταν προστεθούν όμως και άλλα άτομα ή αλλάξουν τα δεδομένα η σχέση κλυδωνίζεται. Και συνήθως αυτό συμβαίνει μέσα στις ίδιες τις διαδικασίες της ομάδας.
Έτσι και με τις δύο ηρωίδες του παραμυθιού της Τζένης Κουτσοδημητροπούλου. Η Αλίκη και η Σόφη είναι φίλες από πολύ μικρή ηλικία. Η μια διεκδικεί και η άλλη παραχωρεί, η μια φαίνεται, η άλλη κρύβεται. Η μια φωνάζει, η άλλη σιωπά. Και όσο η σχέση αυτή εξελίσσεται μέσα στο «απομονωμένο» φιλικό ζευγάρι, δεν υπάρχουν δυσκολίες. Όταν όμως πάνε μαζί στην ίδια τάξη του Δημοτικού, αυτό που στην αρχή έμοιαζε ιδανικό τώρα αρχίζει να καταρρέει. Μέσα στη δυναμική της τάξης όπως αυτή ορίζεται όχι μόνο από το σύνολο της τάξης, αλλά και από την φιλική σχέση των δύο κοριτσιών, η Σόφη αρχίζει να ξεχωρίζει. Θέλει τα καλύτερα χρώματα, επιβάλλει το δικό της, αδυνατεί να συνεργαστεί. Αυτό που μέχρι τώρα γινόταν αβίαστα και φυσιολογικά –ο κόσμος να γυρίζει γύρω της- τώρα δεν γίνεται αποδεκτό και το κορίτσι θα βρεθεί απομονωμένο, μέχρι εκείνο να θελήσει να επανενταχθεί και να επιστρέψει στην ευρύτερη ομάδα. Η Τζένη Κουτσοδημητροπούλου γράφει ένα παραμύθι για τη φιλία, αλλά και την δυσκολία να ενταχθεί κάποιος ισότιμα σε μια σχέση – σε μια ομάδα. Πάντα υπάρχει ο φόβος απώλειας της ταυτότητας και καταπάτησης των προσωπικών επιθυμιών ή υπάρχει η επιθυμία πραγματοποίησης των επιθυμιών των άλλων. Η Αλίκη της Κουτσοδημητροπούλου δεν είναι το καλό παιδί που βασανίζεται από τη Σόφη. Είναι το κορίτσι που ζει μέσα από την Σόφη την δική της ζωή. Και που έχει μάθει τη Σόφη να κάνει αυτό που εκείνη θέλει να κάνει. Η ευθύνη μιας σχέσης –σε όσο μικρή ηλικία- είναι πάντα αμφίδρομη και αν οι ενήλικες πρέπει να σκεφτούμε για να πράξουμε, στα παιδιά λειτουργεί ενστικτωδώς. Το ζήτημα του πως οι γονείς έχουμε εφοδιάσει τα παιδιά μας σχετικά, ακολουθεί αμέσως μετά, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία. ---------------------------------------------------------------------------------------------------- Τζένη Κουτσοδημητροπούλου Μια ομάδα για τη Σόφη Εικονογράφηση: Μαρία Μανουρά εκδόσεις Ελληνοεκδοτική ISBN: 978-960-563-205-2 Τιμή: 12,25 € Comments are closed.
|
ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ This section will not be visible in live published website. Below are your current settings: Current Number Of Columns are = 2 Expand Posts Area = Gap/Space Between Posts = 10px Blog Post Style = card Use of custom card colors instead of default colors = Blog Post Card Background Color = current color Blog Post Card Shadow Color = current color Blog Post Card Border Color = current color Publish the website and visit your blog page to see the results Archives
July 2024
|
Αλκίφρονος 3 - Κάτω Πετράλωνα
Αθήνα Τ.Κ. : 11835
[email protected]
[email protected]
www.theathinaiart.com
Όροι χρήσης: Με βάση το Ν. 2121/93 περί μη αναδημοσιεύσιμου μέρους ή όλου του κειμένου
χωρίς άδεια του υπογράφοντος