της Μαρίας Σούμπερτ Πολλές πόλεις ερίζουν για την «ιδιοκτησία» τους επί της καταγωγής του Ομήρου, πολλές έρευνες έχουν γίνει για να αποδειχθεί αν όσα ιστορεί στα έπη του είναι βασισμένα σε πραγματικά γεγονότα, αν ο ίδιος έγραψε τα έπη ή αν η ύπαρξή του είναι απλώς ένα δημιούργημα. Όπως και να έχει όμως η Ιλιάδα και η Οδύσσεια παραμένουν από τα σημαντικότερα έργα της αρχαίας γραμματείας όχι μόνο σε ελληνικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα μυθικά πρόσωπα που γέννησαν αργότερα τις μεγάλες τραγωδίες, ο Οδυσσέας, ο Αγαμέμνωνας και ο Μενέλαος, ο μυθικός Αχιλλέας, αλλά και οι τόποι, η Τροία και η Ιθάκη αποτελούν πλέον κτήματα του συλλογικού ασυνειδήτου –επάνω τους βασίζονται επιστήμες ολόκληρες της φιλολογίας, της ψυχολογίας και της ψυχανάλυσης.
Ο Κώστας Στοφόρος στο τελευταίο του βιβλίο «Στα ίχνη του Ομήρου. Περιπέτεια στη Χίο», τοποθετεί την παρέα των έφηβων παιδιών –της Αντιγόνης, του Ιάσονα, της Κατερίνας και της Ζωής, αλλά και των νέων μελών της παρέας του Ισίδωρου και της Μαρίας- στη Χίο. Εκεί με το παρελθόν και τις πρόσφατες περιπέτειές τους να τους ακολουθούν σαν κακές αναμνήσεις, αλλά και τραύματα συνδεδεμένα με σημαντικές απώλειες, οι έφηβοι θα αρχίσουν να «περιφέρονται» γύρω από ένα νέο μυστήριο. Ένα μυστήριο που αποτελείται από έναν κώδικα που βρήκαν κρυμμένο σε ένα παλιό βιβλίο, που συνδέει τον Μαυροκορδάτο με τη Χίο, που έχει οδηγήσει στο παρελθόν σε σωρεία φόνων, αλλά και που εν τέλει αφορά πινακίδες της Γραμμικής Β’ με τους πρώτους στίχους της Ιλιάδας. Ο Στοφόρος γράφει ένα βιβλίο μυστηρίου και περιπέτειας, κυρίως όμως γράφει ένα βιβλίο για τη Χίο και για τον Μάικλ Βέντρις που αποκρυπτογράφησε την Γραμμική Β’. Ανατρέχει στα χρόνια της ελληνικής επανάστασης, περνάει από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τον εμφύλιο, συνδέει τα γεγονότα με πρόσωπα ιστορικά και εξυφαίνει τον ιστό της μυθοπλασίας. Οι πληροφορίες που δίνονται είναι πυκνές –ίσως περισσότερο απ’ όσο θα χρειαζόμουν εγώ στην ανάγνωσή μου - ενώ είναι ξεκάθαρη η γοητεία που έχει ασκήσει επάνω στον συγγραφέα η Χίος και το Άγιο Γάλας. Κλείνοντας πάντως το βιβλίο νιώθω πως έχω επισκεφτεί το νησί και τη μαγική σπηλιά του και πως ναι, υπάρχει η πιθανότητα να υπάρχουν κάπου κρυμμένες πινακίδες της Γραμμικής Β’ με στίχους του Ομήρου. ---------------------------------------------------------------------------------------------------- Κώστας Στοφόρος «Στα ίχνη του Ομήρου. Περιπέτεια στη Χίο». εκδόσεις Κέδρος ISBN: 978-960-04-4921-1 Τιμή: 8.80€ Ηλικία: 11+ Comments are closed.
|
ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ This section will not be visible in live published website. Below are your current settings: Current Number Of Columns are = 2 Expand Posts Area = Gap/Space Between Posts = 10px Blog Post Style = card Use of custom card colors instead of default colors = Blog Post Card Background Color = current color Blog Post Card Shadow Color = current color Blog Post Card Border Color = current color Publish the website and visit your blog page to see the results Archives
July 2024
|
Αλκίφρονος 3 - Κάτω Πετράλωνα
Αθήνα Τ.Κ. : 11835
[email protected]
[email protected]
www.theathinaiart.com
Όροι χρήσης: Με βάση το Ν. 2121/93 περί μη αναδημοσιεύσιμου μέρους ή όλου του κειμένου
χωρίς άδεια του υπογράφοντος