της Μαρίας Σούμπερτ Απόγονος της Έμελιν Πάνκχερστ, η συγγραφέας και εικονογράφος Kate Pankhurst δημιουργεί το βιβλίο «Υπέροχες γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο». Με τις ιστορίες της Γερτρούδης Έντερλε, της Τζέιν Όστεν, της Κοκό Σανέλ και φυσικά της πασίγνωστης σουφραζέτας Έμελιν Πάνκχερστ –για να αναφέρουμε ορισμένες μονάχα από τις υπέροχες γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο, η Kate Pankhurst γράφει ένα βιβλίο όχι μόνο για κορίτσια. Ή όχι μόνο για τα κορίτσια του ανεπτυγμένου κόσμου. Σκεφτόμουν ξεφυλλίζοντας με πολύ ενδιαφέρον το βιβλίο –με την έξυπνη εικονογράφηση και παράθεση πληροφοριών- για ποιο λόγο να εκδίδονται τα τελευταία χρόνια τόσα πολλά βιβλία για παιδιά που να εξαίρουν τα κατορθώματα των γυναικών. Είναι μια προσπάθεια εξισορρόπησης των δύο φύλων; Είναι προσπάθεια να πάρει πάλι τ’ απάνω του το φεμινιστικό κίνημα; Ίσως ναι στο πρώτο, σίγουρα όχι στο δεύτερο. Γιατί τα κατορθώματα που περιγράφονται στο βιβλίο αυτό –αλλά και σε άλλα αντίστοιχα και αξιόλογα βιβλία- δεν αφορούν μονάχα γυναίκες, είναι διαθέσιμα για όλο τον κόσμο. Η Μαίρη Σίκολ έσωσε βρετανούς στρατιώτες, η Ρόζα Παρκς διεκδίκησε τα δικαιώματα των μαύρων σε μια Αμερική που ακόμα θεωρούσε τους μαύρους σκλάβους, η Έμελιν Πάνκχερστ διεκδίκησε τα δικαιώματα των γυναικών όταν ο εγκέφαλός τους θεωρούνταν διαφορετικός από ότι ο αντρικός.
Στα «Ταξίδια του Γκιούλιβερ», ο ομώνυμος ήρωας περιγράφει με έναν αμφιλεγόμενο τρόπο τις γυναίκες. Από τη μία είναι η ελαφριά τους ιδιοσυγκρασία και οι «ιδιοτροπίες» τους που τις παρασέρνουν σε ανοησίες. Από την άλλη είναι οι μόνοι σοβαροί συζητητές του, όταν βρίσκεται στην Λαπούτα, το ιπτάμενο νησί, και οι άντρες είναι τόσο απασχολημένοι να σκέφτονται που αδυνατούν να συζητήσουν και να επικοινωνήσουν. Αυτό το 1726. Και παρ’ ότι έχουν περάσει 292 χρόνια από τότε, οι απόψεις αυτές δεν έχουν αλλάξει πολύ από τότε. Οι γυναίκες εργάζονται, ψηφίζουν, δουλεύουν, ενώ οι άντρες μπορούν να μείνουν σπίτι με τα παιδιά, αλλά και πάλι. Μια δυναμική γυναίκα είναι σκύλα, μια ελκυστική γυναίκα πόρνη, μια επιτυχημένη επιστήμονας «προφανώς» άσχημη. Σχόλια και στερεότυπα που παρά την «απελευθέρωση» της γυναίκας συνεχίζουν να την ακολουθούν με ειρωνικά βλέμματα και γέλια –όχι μόνο από άντρες, αλλά και γυναίκες μαζί. Για να μην παρερμηνευτώ, πολλές από τις πράξεις και τις δράσεις μας χαρακτηρίζονται από τους ρόλους που έχουμε επιλέξει και που μπορεί να έχουν ταυτιστεί με το φύλο μας, αλλά δεν χρειάζεται να μείνουν ταυτισμένοι. Ένας άντρας μπορεί να έχει μητρικό ρόλο σε μια οικογένεια, μια γυναίκα μπορεί να εκπροσωπήσει το νόμο. Εκεί βέβαια έρχονται πάλι τα σχόλια και τα γελάκια. Καταλήγω λοιπόν, πως ναι, και στον δικό μας ανεπτυγμένο κόσμο οι γυναίκες έχουν πολύ δρόμο ακόμα μπροστά τους για να κατακτήσουν τα δικαιώματά τους: δικαιώματα πάνω στο σώμα τους, τις επιλογές τους, τις σπουδές τους και την εργασία τους. Κυρίως όμως για να κατακτήσουν οι ίδιες την απενοχοποίηση του τι σημαίνει να είσαι γυναίκα. Και να συνειδητοποιήσουν πως όλοι οι άντρες μεγαλώνουν από μια γυναίκα. Ίσως λοιπόν δεν πρέπει να πεισθούν οι άντρες για την ισότητα των φύλων, αλλά οι ίδιες οι γυναίκες. Και για αυτό έχουμε ακόμα αρκετό δρόμο μπροστά μας. ---------------------------------------------- Kate Pankhurst Υπέροχες γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο Μετάφραση: Ειρήνη Παϊδούση Εκδόσεις Μεταίχμιο ISBN: 978-618-03-1498-4 Τιμή: 12,20€ Comments are closed.
|
ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ This section will not be visible in live published website. Below are your current settings: Current Number Of Columns are = 2 Expand Posts Area = Gap/Space Between Posts = 10px Blog Post Style = card Use of custom card colors instead of default colors = Blog Post Card Background Color = current color Blog Post Card Shadow Color = current color Blog Post Card Border Color = current color Publish the website and visit your blog page to see the results Archives
July 2024
|
Αλκίφρονος 3 - Κάτω Πετράλωνα
Αθήνα Τ.Κ. : 11835
[email protected]
[email protected]
www.theathinaiart.com
Όροι χρήσης: Με βάση το Ν. 2121/93 περί μη αναδημοσιεύσιμου μέρους ή όλου του κειμένου
χωρίς άδεια του υπογράφοντος